Pengenalan

Garam Buluh Hai-O: Premier Drink & Premier Cooking Salt PowderGaram buluh adalah garam yang dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak dipantai barat korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia 3 tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan di dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk.

Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan. Manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) telah bercampur ke dalam garam dan menambah kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.

BEZA GARAM BIASA DENGAN GARAM BULUH

Selain Garam Buluh, kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia. Kandungan natriumnya juga adalah tinggi. Jesteru itu, pengambilan garam biasa pada jangka masa yang panjang akan memudaratkan kesihatan yang mana tidak kita sedari.

Garam Buluh telah diuji secara saintifik di mana, tahap alkali yang terkandung di dalamnya adalah tinggi manakala garam biasa pula adalah berasid. Ini telah dibuktikan dengan ujian menggunakan PH tester.

KEBERKESANAN GARAM BULUH
  • Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas dan sebagainya.
  • Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama yang terkumpul dalam usus. Ini bermaksud, garam buluh boleh mengurangkan masalah sembelit.
  • Membekalkan bahan mineral dan elemen surih pada badan manusia. Terdapat 76 mineral di dalam garam buluh.
  • Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
  • Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah. Mengurangkan asid di dalam badan. Asid urik yang tinggi di dalam badan menyumbang kepada penyakit seperti gout.
  • Meningkatkan daya pemulihan badan.
  • Mengembalikan keremajaan dengan fungsi anti-oksidanya.

Garam buluh sesuai dimakan oleh semua lapisan masyarakat termasuklah kanak-kanak dan ibu mengandung. Bagi kanak-kanak dan ibu mengandung, hendaklah mengambil dalam kandungan yang rendah. Bagi pesakit darah tinggi yang takutkan garam, jangan risau kerana Garam Buluh mengandungi natrium yang sangat rendah dan tidak mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan mineral yang banyak dapat memulihkan kesihatan badan secara semulajadi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s