Cadangan Penggunaan Garam Buluh

Selain daripada diambil sebagai minuman, terdapat beberapa cara lain menggunakan Garam Buluh untuk penyembuhan dan pencegahan

Krim Wajah & Ubat Gigi

Garam buluh telah ditambah sebagai bahan untuk membuat krim wajah kerana sangat baik untuk kulit dan juga untuk membuat ubat gigi kerana akan membantu untuk menyembuhkan penyakit gigi tertentu yang sangat cepat.  Gusi berdarah berhenti hanya dengan menggunakan beberapa kali. Anda boleh terus menggantikan pasta gigi dengan garam buluh dan meletakkannya pada berus gigi, yang boleh membawa kesan yang lebih baik.

Rendaman kaki

Rendaman Kaki Garam Buluh bagi mengurangkan tekanan

Merendamkan kaki dalam air garam buluh terlarut boleh mengurangkan keletihan.

Penjagaan Kulit

Garam buluh mempunyai kesan misteri terhadap kecantikan kulit. Anda boleh mandi atau mencuci dengan air garam buluh terlarut. Anda akan terkejut dengan kesan garam buluh yang melembutkan  dan menyegarkan kulit.

Semasa kulit basah, ambil sedikit garam buluh dan letakkan ke tubuh anda. Perlahan sapu atau gosokkan garam pada kulit anda . Anda akan merasakan kesan pembersihan tambahan.

Mementuk Badan yang Sesuai

Meletakkan garam pada perut anda boleh membantu anda membakar lemak tambahan. Garam buluh dapat membantu meningkatkan tahap metabolisme badan anda.

‘Scrub’ muka yang sangat berkesan

Jerawat disebabkan oleh bakteria di wajah anda. Gunakan air garam buluh untuk mencuci muka anda memang berkesan dapat membunuh bakteria.  Berhati-hati ketika menggosok atau mencuci di kawasan mata. Elakkan air masuk ke mata anda, kerana anda mungkin merasa pedih seperti anda berenang di laut dan membiarkan air laut masuk ke mata anda.

Tambah ke Makanan

Guna untuk menggantikan garam biasa untuk memasak hidangan anda. Pengambilan garam biasa yang berlebihan boleh menyebabkan kegemukan dan masalah kesihatan serius yang lain. Jadi diet yang betul termasuk pengambilan garam sangat penting untuk menjaga kesihatan.

Garam buluh di sisi lain tidak menyebabkan penyakit dewasa ini. Garam ini mengandungi pelbagai jenis mineral yang bermanfaat bagi tubuh kita.  Mengambil garam buluh bagi menggantikan garam biasa dalam masakan adalah pilihan yang sangat baik untuk kesihatan anda.

Kuasa Pembersihan

Gunakan garam buluh untuk mencuci rambut anda.  Pertama basahkan rambut anda dengan air, kemudian tuangkan garam buluh ke tangan anda, perlahan-lahan tekapkan ke rambut anda.  Urut lembut sehingga garam dapat membersihkan kulit kepala secara menyeluruh.  Setelah beberapa minit, bilas rambut anda dengan air.  Anda akan dapati rambut anda dicuci dengan lebih bersih.

Aktiviti Antibakteria

Kajian dan penelitian tentang aktiviti anti-inflamasi garam buluh menunjukkan bahawa garam buluh memberikan sumbangan penting dengan pencegahan atau rawatan penyakit peradangan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s